FLAWONOIDY
Trochę podstawowych informacji zaczerpniętych z Wikipedii w nie zmienionej formie:
Flawonoidy (związki flawonowe) – grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów.
Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych
warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając
szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego.Wszystkie flawonoidy są oparte na szkielecie 2-fenylochromanu, przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu, z grupą ketonową w pozycji 4. Flawonoidy różnią się między sobą liczbą i rodzajem podstawników, przy czym różnice między związkami w poszczególnych klasach wynikają zazwyczaj z odmiennej budowy tylko jednego skrajnego pierścienia. Większość flawonoidów zawiera grupy hydroksylowe, z których jedna lub więcej jest zwykle połączona z cząsteczką cukru tworząc glikozydy.
Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych. Ze względu na budowę chemiczną dzieli się na:
- flawonole: kwercetyna, kemferol, mirycetyna, moryna i inne
- flawony: luteolina, apigenina
- flawanony: hesperydyna, naringenina, eryodoctyol
- flawanonole
- izoflawony: daidzeina, genisteina, glicyteina
- katechiny: katechina, galusan epigallokatechiny, tefalwin i pochodne
- antocyjanidyny: cyjanidyna, delfinidyna, malwidyna, pelargonidyna, peonidyna, petunidyna
żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy
Teraz coś od siebie.
Z moich przekonań wynika, że flawonoidy zawarte w owocach i warzywach są naturalnymi dla człowieka substancjami do spożycia. Myślę, że dlatego wegetarianie są zdrowsi bo natura dała nam wszystko czego potrzebujemy.
Znowu posłużę się Wikipedią na temat wegetarianizmu :
Dla przykładu w Niemczech według niektórych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Gießen przeciętny stan zdrowia przebadanego wegetarianina był lepszy niż przeciętnego obywatela[19].
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm
Jasno z tego wynika, że to sprzyja człowiekowi. Jednak nie można popadać w skrajność. W internecie jest dużo informacji na ten temat, które niestety się często wzajemnie wykluczają. Jednak patrząc merytorycznie to historia i dzieje człowieka ukazują obraz człowieka mięsożernego ale bilansującego swoją dietę owocami i warzywami. Świadomość w czasach obecnych jest coraz większa i osób zainteresowanych działaniem flawonoidów wzrasta każdego dnia. Szukających dobrego suplementu diety opartego na flavonoidach zachęcam do przyjrzenia się produktowi Mega Flavon firmy SuperFlavon. Przede wszystkim chodzi o wchłanialność tego produktu przez organizm ludzki. Sztuczne preparaty jak można się dowiedzieć z wielu badań często mają niską skuteczność wchłaniania co za tym idzie to tak jakby korzystać tylko z części np. 5% ich możliwości. Natomiast naturalne produkty takie jak Mega Flavon zdecydowanie są lepiej przyswajalne. Sądząc po ilości badań na temat flawonoidów z czasem będzie coraz więcej informacji na temat ich dobrego wpływu na nasze organizmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinie