Mega Flavon

sobota, 29 marca 2014

Badania Flawonoidów

Historia badań nad flawonoidami

W USA w latach 1986 i 1990 przeprowadzono badanie na 34 789 pacjentach płci męskiej. Celem badania było odpowiedź na skuteczność działania flawonów i flawanoli z podgrupy flawonoidów. Czy zmniejszają one  ryzyko śmierci na chorobę wieńcową serca. 
Wynik: Nie uzyskano w pełni jednoznacznych odpowiedzi ale zaznaczono, że flawonoidy mają działanie ochronne u mężczyzn z chorobą wieńcową.

Ciekawostka

W innych badaniach w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że różnica w spożywaniu ekologicznej żywności w porównaniu do tradycyjnej zmniejsza narażenie na szkodliwe działanie pestycydów. Druga korzyść nie mniej ważna to nie uodparnia bakterii na działanie antybiotyków.

Badanie na wpływ flawonoidów jako silnych przeciwutleniaczy na demencję.

Badanie w latach 1991-1996 na próbie 1367 osób powyżej 65 roku życia.
Wynik: Im większe spożycie flawonoidów tym mniejsze ryzyko zachorowania.

Badanie na właściwości przeciwnowotworowe flawonoidów.

Kraj: Holandia Rok: 1993
Wynik: Możliwości przeciwutleniające przewyższają działanie B-karotenu i witaminy E. Podkreślenie, że flawonoidy stanowią ważne źródło antyoksydantów w diecie człowieka.

Szacunkowe spożycie flawonoidów przez dorosłych Amerykanów

Informacja podana przez Wydział Nauk o Żywności i Żywienie Człowieka, Michigan State University w East Lansing, USA.
Rok 2007
Szacunkowa łączna średnia dzienna spożycie flawonoidów, 189,7 mg / d, głównie z flawan-3-ole (83,5%), następnie przez flawanonów (7,6%), flawonole (6,8%), antocyjanidyny (1,6%), flawony (0,8%) i izoflawony (0,6%).
Największe dzienne spożycie flawonoidów  wg. środków spożywczych: herbata (157 mg), soki owocowe (8 mg), wina (4 mg) i owoce cytrusowe (3 mg). Proponowany związek pomiędzy spożyciem flawonoidów i profilaktyki chorób przewlekłych wymaga dalszych badań z wykorzystaniem szacunków wprowadzonych w tym badaniu.

Spożycie flawonoidów i ryzyko chorób przewlekłych

Flawonoidy są skutecznymi przeciwutleniaczami i mogą chronić przed kilkoma chorobami przewlekłymi.

Cel: badano związek pomiędzy spożyciem flawonoidów i ryzykiem wielu chorób przewlekłych.

Projekt: Całkowite spożycie w diecie (10 054 mężczyzn i kobiet w ciągu roku). Oszacowano spożycie flawonoidów , głównie na podstawie stężenia flawonoidów w fińskiej żywności. Przypadki chorób  identyfikowano z różnych krajowych rejestrów w zakresie zdrowia publicznego.

Wyniki: Osoby z wyższym ujęć kwercetyny miał mniejszą śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca.Ryzyko względne (RR) między najwyższym i najniższym kwartyla było 0,79 (95% CI: 0,63, 0,99 P dla trendu = 0,02).Częstość występowania choroby naczyń mózgowych było niższe przy wyższej kemferolu; 0,56 (0,70, 0,86, P = 0,003), naringenin (0,79, 0,64, 0,98, P = 0,06) i hesperetyna (0,80, 0,64, 0,99, p = 0,008) spożycie. Mężczyźni z wyższym ujęć kwercetyny miał mniejszą częstość występowania raka płuc (0,42; 0,25, 0,72, p = 0,001), a mężczyźni z wyższym myricetin ujęć miały niższe ryzyko raka prostaty (0,43; 0,22, 0,86, p = 0,002). Częstość występowania astmy niższe przy wyższej kwercetyny (0,76; 0,56, 1,01, P = 0,005), naringenin (0,69, 0,50, 0,94, P = 0,06) i hesperetyna (0,64, 0,46, 0,88, P = 0,03) wloty.Trend w kierunku zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2 było związane z wyższym kwercetyna (0,81, 0,64, 1,02, p = 0,07) i myricetin (0.79, 0.62, 1.00, p = 0.07) wloty.

Wnioski: ryzyko niektórych chorób przewlekłych mogą być niższe przy wyższych ujęciach flawonoidów w diecie.

Zwiększenie spożycie flawonoidów zredukowało ryzyko agresywnego raka prostaty

źródło: Amerykańskie Towarzystwo Badań nad Rakiem (AACR)

Wcześniejsze badania przedkliniczne wykazały, że flawonoidy mają korzystny wpływ przed rakiem prostaty, ale było niewiele badań na temat wpływu flawonoidów na raka prostaty u ludzi.

Mężczyźni z najwyższym spożyciem flawonoidów mieli 25 procent niższe ryzyko agresywnego raka prostaty w porównaniu z tymi ludźmi z najniższym spożyciem flawonoidów.


Okazało się, że wyższe całkowite spożycie flawonoidów ma powiązanie ze zmniejszeniem ryzyka na zachorowanie na raka prostaty u mężczyzn z Europy i Ameryki, ale nie poszczególne podklasy flawonoidów osobno mają takie działanie ochronne. Ważne aby spożywać różnorodną żywność na bazie roślin, a nie skupiać się na jednym konkretnym rodzaju flawonoidów .
Ponadto, ryzyko agresywnego raka prostaty było jeszcze niższe u tych mężczyzn, którzy nie ukończyli 65 lat i obecnie są palaczami. Dietetyczne Wyniki ankiet pokazały, że owoce i soki cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty, herbaty, winogrona, truskawki, cebula były najczęściej spożywanymi wśród badanych uczestników.
"Te wyniki potwierdzają zalecenia w zakresie zdrowia publicznego oraz wytycznymi organizacji, takich jak Amerykański Instytut Badań nad Rakiem spożywać więcej diety na bazie roślin," Steck powiedział. "W szczególności, spożywanie więcej pokarmów bogatych we flawonoidy może być korzystne dla tych osób, które są narażone na większe ryzyko raka, takich jak palacze."

Tekst będzie aktualizowany.

Tymczasem polecam Mega Flavon.
www.superflavon.eu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinie