Mega Flavon

czwartek, 10 lipca 2014

Wolne rodniki. Jak utrzymać ich stan w normie ? Czy nadmiar jest szkodliwy dla organizmu ?

Wolne Rodniki

Człowieka składa się z wielu różnych typów komórek. Komórki są złożone z wielu różnych rodzajów cząsteczek. Cząsteczki składają się z jednego lub większej liczby atomów jednego lub więcej elementów połączonych ze sobą wiązaniami chemicznymi.

Atomy składają się z jądra, neutronów, protonów i elektronów. Liczba protonów (dodatnio naładowane cząstki) w atomie (jądro) określa liczbę elektronów (ujemnie naładowanych cząstek) wokół atomu. Elektrony to substancja, która wiąże atomy razem tworząc cząsteczki. Elektrony otaczają lub "orbitują" atom z jednego lub większej liczby powłok. Najbardziej wewnętrzna powłoka jest pełna, gdy ma dwa elektrony. Kiedy pierwsza powłoka jest pełna, elektrony zaczynają wypełniać drugą powłokę. Gdy druga powłoka zawiera osiem elektronów jest pełna, i tak dalej. 
Najważniejszą cechą strukturalną atomu, która ustala jego działania chemiczne jest ilość elektronów w zewnętrznej powłoce. Substancja, która posiada pełną zewnętrzną powłokę raczej nie wchodzi w reakcje chemiczne (substancja obojętna). Ponieważ atomy dążą do osiągnięcia stanu maksymalnej stabilności, atom będzie starał się go wypełnić (zewnętrzną powłokę ) poprzez :

-Zyskanie lub utratę elektronu ( napełnić lub opróżnić swoją zewnętrzną powłokę)
-Dzielenie elektronu przez związanie razem z innymi atomami, aby zakończyć jego zewnętrzną powłokę

Atomy często zakończyć swoje zewnętrzne skorupy poprzez dzielenie elektronów z innymi atomami. Dzieląc się elektronami, atomy są połączone razem i spełniają warunki dla maksymalnej stabilności cząsteczki.

Rodniki (wolne rodniki )- atom lub cząsteczka, która  posiada przynajmniej jeden niesparowany elektron.

Wolne rodniki są produktem ubocznym normalnego funkcjonowania komórek. Cząsteczki te, nazywane są ze względu na wolny elektron. Są one wysoce niestabilne i wpływają tym samym na  jej zachwianie w innych cząsteczkach.
Większość wolnych rodników  powstaje przez rozszczepienie wiązań zwykłych par elektronów, co w efekcie daje dwie oddzielne jednostki, z których każda zawiera pojedynczy, niesparowany elektron z uszkodzonym wiązaniem.
Mimo, że wolne rodniki zawierają niesparowane elektrony mogą być elektrycznie obojętne. Ze względu na ich nieparzystość elektronów, wolne rodniki są zazwyczaj bardzo reaktywne. Łączą się ze sobą, lub z pojedynczymi atomami, które także mają wolne elektrony, aby ukształtować się w zwykłą cząsteczkę, której wszystkie elektrony są sparowane; lub reagują z nienaruszonymi cząsteczkami, absorbując części cząsteczek, aby zakończyć swoje pary elektronów i tworzenie nowych wolnych rodników.  W szczególnych okolicznościach mogą być utworzone dwurodniki.

Generalnie, wolne rodniki atakują najbliższą stabilną cząsteczkę, "kradnąc" jej elektron. Kiedy "zaatakowana" cząsteczka traci elektron, staje się sama wolnym rodnikiem, tworząc reakcję łańcuchową. 



Niektóre  wolne rodniki powstają w procesie przemiany materii. Czasami komórki ciała" System odpornościowy" celowo tworzy je aby neutralizować wirusy i bakterie. Jednak czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenia, promieniowanie, dym papierosowy i pestycydy są  głównymi przyczynami powstawania wolnych rodników.


Normalnie, organizm może "obsłużyć" wolne rodniki, ale jeśli przeciwutleniacze są niedostępne, lub jeżeli produkcja wolnych rodników staje się nadmiernie duża, może dojść do uszkodzenia. Szczególnie ważne jest to, że ilość wolnych rodników w organizmie zwiększa się wraz z wiekiem.

Przeciwutleniacze to substancje występujące w roślinach. Jeśli twoje ciało ma mnóstwo przeciwutleniaczy , może zminimalizować szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Istnieją pewne dowody , że dostarczając  przeciwutleniaczy w postaci  jedzenia  rośliny i  suplementów możemy skutecznie zapobiec powstawaniu wolnych rodników.

Witaminy C i E to jeden ze sposobów na ochronę przed nimi. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki oddając jeden ze swoich elektronów, kończąc reakcję łańcuchową "kradzieży elektronów". Przeciwutleniacze ( antyoksydanty)  pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i tkanek, które może prowadzić do  choroby.



Witamina E - Najobficiej rozpuszczalny w tłuszczu przeciwutleniacz w organizmie. Jeden z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy zrywania łańcuchów "destrukcji". Podstawowy obrońca przed utlenianiem. 


Witamina C - Najobficiej rozpuszczalny w wodzie przeciwutleniacz w organizmie. Działa przede wszystkim w płynie komórkowym. Szczególnie przy zwalczaniu wolnych rodników zainicjowanych przez zanieczyszczenia i dym papierosowy. Również ułatwia powrót witaminy E do jej aktywnej postaci.


Jak Wolne rodniki powodują starzenie się:



Teoria ta twierdzi, że wiele zmian, które mają miejsce w naszym ciele są spowodowane przez wolne rodniki. Uszkodzenia DNA , białka (sieciowania) i inne zmiany zostały przypisane do wolnych rodników. Z biegiem czasu  szkody wyrządzone przez wolne rodniki kumulują się i prowadzą do starzenia.


Dowód:



Istnieją pewne dowody. Badania wykazały, że zwiększenie ilości antyutleniaczy w diecie myszy i innych zwierząt może zmniejszyć efekty starzenia. Teoria ta nie jest wstanie w pełni wyjaśnić wszystkie zmiany, które zachodzą podczas starzenia. Jest prawdopodobne, że wolne rodniki są tylko jedną z przyczyn takiego stanu.

Aby zrównoważyć dietę musi ona składać się z 5-8 rodzajów owoców i warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinie